Prof.dr. Jeanette de Bruijn rector magnificus Univ. vd Antillen (UNA)
De Bruijn neemt vanaf 1 september, tijdens de officiële opening van het nieuwe academisch jaar, de leiding over van scheidend rector Gorreti Narain. In de 27-jarige UNA-geschiedenis is zij pas de derde niet-Antilliaan die de functie van rector magnificus bekleedt. De Bruijn was hiervoor hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.De nieuwe rector magnificus vindt haar nieuwe werkplek heel bijzonder. Ze heeft er een hele periode naar uitgekeken met alle verwachtingen die daarbij horen: "Nu ben ik hier," zegt ze rondkijkend, "hier is nu de universiteit. Alle studenten lopen hier rond, die zijn vorige week al begonnen. Een fijne studieuze sfeer heerst er."
De Bruijn solliciteerde naar de functie omdat ze graag in het buitenland wilde blijven, nadat ze een tijdje bij de Stanford University in de Verenigde Staten had gewerkt. Bij de Vrije Universiteit was ze de laatste tijd bezig met management. De UNA combineert het buitenland met managementtaken: "Een hele mooie functie om rector magnificus te worden van een universiteit." Het Caribisch gebied is nieuw voor De Bruijn en dat maakt het nog interessanter.
Europees niveau
Waarom zij is gekozen uit de 22 kandidaten kan ze uiteraard niet zeggen, dat heeft de commissie besloten. Toch kan ze wel wat sterke punten van zichzelf noemen: haar buitenlandervaring, haar Europese contacten met onder andere de Raad van Europa en haar ervaring met kwaliteitszorg. De UNA wil de komende jaren graag op Europees niveau worden gewaardeerd en wil worden geaccrediteerd als bachelors- en mastersopleiding. Dat is een van de opdrachten die de nieuwe rector magnificus mee heeft gekregen. Daarnaast wil ze de UNA internationaliseren en studenten aantrekken van andere eilanden in de regio. De kleine UNA groeit snel en dat maakt het werken daar ook aantrekkelijk, zegt De Bruijn. Na haar internationale ervaring in Europa en de VS is de kleinschaligheid juist een uitdaging: "Het is een universiteit met veel potentie en veel mogelijkheden voor uitbreiding. Je kunt hier allerlei nieuwe dingen tot ontwikkeling brengen." Bovendien ziet ze dat de universiteit veel draagvlak heeft in de Antilliaanse gemeenschap: "Een van mijn belangrijkste taken is van deze universiteit een goed kenniscentrum te maken dat van nut is voor de bevolking. Veel lezingen organiseren en onderzoek ontwikkelen wat ten nutte komt aan oplossingen voor vraagstukken die hier spelen." Bij haar vertrek over vier jaar moeten er nieuwe studierichtingen zijn en moet de UNA 'er staan' op Europees niveau.
Bron: https://www.una.an/